Kotihoito

Kotihoitajana pääset mukaan käytännön eläinsuojelutyöhön ja tutustut samalla moniin valloittaviin kissa- ja koirapersooniin!

Rodokselta Suomeen saapuvat koirat ja kissat tulevat yleensä suoraan omiin koteihinsa, mutta toisinaan eläin tarvitsee väliaikaista hoitopaikkaa ennen oman kodin löytymistä. Kotihoitoon voidaan sijoittaa myös koira tai kissa, joka on syystä tai toisesta palautunut yhdistykselle etsimään uutta kotia. Kotihoidon avulla  tarhaelämään tottunut koira tai kodittomana elänyt kissa pääsee kokeilemaan kotikoiran- tai kissanelämää ja näin ollen valmistautumaan oman pysyvän kodin löytymiseen, jolloin sopeutuminen uuteen kotiin helpottuu.

Kotihoitoa tarvitsevat eläimet valitaan yhdistyksen toimesta. Toki otamme huomioon kotihoitopaikan resurssit ja aiemman kokemuksen.

Kotihoitajuus on vapaaehtoistyötä, josta ei makseta palkkaa, mutta yhdistys maksaa kaikki kotihoitoon tulevan koiran tai kissan kulut lukuunottamatta ruokakuluja, joista vastaa kotihoitaja.

Mitä kotihoitajalta edellytetään?

1. Sitoutumista. Kotihoitoon tulevaa eläintä sitoudutaan hoitamaan, kunnes pysyvä koti löytyy. Joskus koti löytyy nopeasti, mutta toisinaan siihen voi kulua kuukausiakin. Kotihoitajuuteen tarvitaan koko perheen sitoutuminen.


2. Kärsivällisyyttä. Kotihoitajan kannattaa valmistautua siihen, että hoitoon tulevalle eläimelle monet asiat voivat olla vieraita ja pelottaviakin. Koira ei välttämättä ole sisäsiisti tai se ei osaa kulkea hihnassa. Kissa voi kyräillä sängyn alla ja arkailla kaikkea ensimmäiset päivät. Myös yksinolo voi kaivata harjoitusta. Kotihoitajan tehtävä onkin kärsivällisesti opastaa hoidokkiaan kotiolojen tavoille. Alussa eläin voi olla hyvinkin stressaantunut ja hämillään uudesta tilanteesta, mutta yleensä eläimet sopeutuvat uuteen ympäristöön ja kodin tavoille nopeasti.

3. Aktiivista yhteydenpitoa ja joustavuutta. Kotihoitajalta odotetaan aktiivista yhteydenpitoa yhdistyksen kanssa koko kotihoidon ajan. Yhdistykselle kerrotaan hoidokin kuulumisia säännöllisesti ja mahdollisista ongelmatilanteista tai sairastumisista kerrotaan niin ikään heti. Kotihoitajalta odotetaan myös joustavuutta, kun kotiehdokkaat ovat tulossa tutustumaan hoidokkiin. Kotiehdokkaan sopivuutta arvioi kotihoitaja ja yhdistys yhdessä. Kotihoitajan mielipiteellä on kuitenkin suuri merkitys sillä kotihoitaja tuntee eläimen parhaiten.

4. Eläimienlukutaitoa ja positiivisten kokemusten vahvistamista. Monet huonoista oloista tulevat eläimet ovat aluksi hämillään ja stressaantuneita, jolloin niitä täytyy osata lukea. Eläimet voivat olla myös arkoja ja pelokkaita. Eläintä totutellaan ja rohkaistaan uusien asioiden pariin positiivisen vahvistamisen kautta - ei missään nimessä pakottaen.

5. Varovaisuutta ja tarkkuutta. Kun koira tai kissa saapuu kotihoitoon ja uuteen ympäristöön, on eläimellä suurin riski karata. Karkaamisriskin takia kannattaa koiralla ulkoillessa pitää sekä kaulapantaa että valjaita, olla varuillaan aina ulko-ovea ja ikkunoita avatessa ja toki myös uusiin tilanteisiin totuttaessa.

6. Kohtuullista taloudellista tilannetta. Kotihoitajan odotetaan kustantavan hoidettavan eläimen ruokakulut. Yhdistys huolehtii kotihoidossa olevan eläimen loishäädöistä, rokotuksista, eläinlääkärikuluista ja tarvittaessa myös tarvikkeista (kuten esim. ruoka-astoista, hiekkalaatikosta, ulkovarusteista). Muista kuluista, kuten matkakuluista, sovitaan aina tapauskohtaisesti.

7. Sopivaa elämäntilannetta. Kotihoidossa olevan eläimen erilaisiin harjoituksiin kuten yksinoloharjoituksiin tai perheen muihin eläimiin tutustuttamiseen täytyy varata aikaa. Kannattaa myös huomioida perheen omat lemmikit ja niiden suhtautuminen vieraisiin eläimiin.


Edellytämme, että kotihoitopaikan omat eläimet ovat asianmukaisesti rokotettuja ja loishäädettyjä. Leikkaamatonta eläintä (esim. pentua) ei sijoiteta kotiin, jossa on leikkaamattomia eläimiä.


Suosittelemme katsomaan Koiruuksien Klubin luennon Rescuekoiran kotiuttamisesta.

Haluatko ryhtyä kotihoitajaksi?

Ota yhteyttä adoptio.rhodianstrayanimal@gmail.com, niin kerromme mielellämme lisää!

Koirien kotihoitosopimus

Kissojen kotihoitosopimus